Autopilot posibil vinovat de un accident mortal, Tesla implicata intr-un nou proces

Autopilot Tesla Model 3 accident
scris de Popa Ciprian

Tesla se confruntă cu un nou proces intentat de către familia unui șofer Model 3, care şi-a pierdut viaţa într-un accident timp în care mașina sa se afla in mişcare pe funcţia Autopilot.

Un accident similar s-a întâmplat prima dată pe 1 martie. Un Tesla Model 3 fiind pe funcţia Autopilot a lovit lateralul unei remorci de camion, care traversa autostrada din Delray Beach, Palm Beach County, Florida.
Accidentul amintește de moartea tragică a lui Joshua Brown(vârsta de 45 ani), într-o coliziune cu un camion în mai 2016, timp în care maşina rula folosind funcţia Autopilot a modelului său Tesla S. Nici Brown, nici Autopilot nu au reușit să vadă remorca unui camion care traversează autostrada, mașina a intrat sub remorcă, iar Autopilot a condus in continuare masina pe o distanță semnificativă înainte de a opri. Este cât se poate de înfricoşător, când ne gândim la asta.
Prin urmare, s-a declanșat o anchetă federală asupra sistemului AutoPilot și în cele din urmă, NHTSA și-a închis ancheta fără a găsi niciun defect sau fara a emite vreo rechemare in service a respectivului model.
Cel mai recent accident, în care Jeremy Banner(50 de ani) şi-a pierdut viaţa, a fost cercetat de Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor (NTSB).
Agenția a descris accidentul în raportul lor preliminar:

As the Tesla approached the private driveway, the combination vehicle pulled from the driveway and traveled east across the southbound lanes of US 441. The truck driver was trying to cross the highway’s southbound lanes and turn left into the northbound lanes. According to surveillance video in the area and forward-facing video from the Tesla, the combination vehicle slowed as it crossed the southbound lanes, blocking the Tesla’s path.

The Tesla struck the left side of the semi-trailer. The roof of the Tesla was sheared off as the vehicle underrode the semi-trailer and continued south (figure 2). The Tesla came to a rest on the median, about 1,600 feet from where it struck the semi-trailer. The 50-year-old male Tesla driver died as a result of the crash. The 45-year-old male driver of the combination vehicle was uninjured.

Pe baza descoperirilor preliminare ale acestora, NTSB a spus că ar putea stabili şi anume Pilotul automat a fost pornit cu doar câteva secunde înainte de accident. Familia a intentat un proces de moarte din culpa împotriva lui Tesla pentru accident. Tribuna Boca Raton a menţionat:

The family’s attorney from the law firm of Lytal, Reiter, Smith, Ivey & Fronrath states that the crash was the result of a defective autopilot system.

Am contactat Tesla cu întrebări despre proces și vom actualiza dacă aceştia răspund.
Concluzia publicatiei online Electrek este urmatoarea:

Nu putem acuza cu adevărat familia că a intentat procesul. Ceea ce s-a întâmplat este tragic și nu vă puteți aștepta să aibă reacția cea mai rațională la o astfel de tragedie.
Cu toate acestea, nu cred că putem învinui cu adevărat Autopilot pentru asta, în baza a ceea ce știm până acum.
Din datele Tesla s-a demonstrat că „cu mai puțin de opt secunde înainte de accident, până în momentul impactului, vehiculul nu a detectat mâinile șoferului pe volan.”
Dar, dacă Tesla „nu detectează” mâinile de la volan, aceasta nu înseamnă că șoferul nu a avut mâinile pe volan.
Pentru persoanele care au folosit anterior Autopilot, este clar că Tesla nu sta bine la acest capitol. Poate detecta doar cuplul aplicat pe volan.
Prin urmare, șoferul ar fi putut ține mâinile pe volan, dar asta nu înseamnă totuși că accidentul este din vina automobilului.
Este responsabilitatea șoferului să acorde întotdeauna atenție și să fie gata oricând pentru a interveni. Nu vă puteți aștepta ca functia Autopilot să oprească la toate obstacolele posibile.

Acestea fiind spuse, este cel de-al doilea accident similar. Tesla ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că aşa ceva nu se va mai întâmpla, indiferent a cui este vina.

Sursa: Electrek

Despre autor

Popa Ciprian

Lasa un comentariu