Filtru de particule diesel sau DPF, ce este si ce rol are

scris de Popa Ciprian

Filtru de particule DPF, o binecuvantare pentru stratul de ozon

DPF sau Diesel Particuler Filter (filtru de particule diesel) o necesitate pentru stratul de ozon. Rolul lui este sa retina particulele poluante sub forma de cenusa. Toate filtrele au o eficienta foarte buna avand un procentaj de retinere de 80%, cateodata in functie de o serie de factori chiar si de 100%.
Unele filtre se folosesc o singura data pe masina, o data ele incarcate cu funingine se inlocuiesc cu altul nou.
In ultimul timp, producatorii s-au gandit ca ar fi mai bine sa ii prelungeasca viata printr-un sistem de regenare. Mai precis, acest sistem curata filtrul de particule de funinginea acumulata pe peretii acestuia.

Cum se regenereaza DPF-ul?!

Sunt trei moduri prin care se face regenerarea DPF-ului:
1. pasiva – prin mersul normal al motorului si eliminarea cenusei acumulate prin sistemul de esapament;
2. activa – prin arderea funinginei din interiorul acestuia cu ajutorul unui agent catalitic;
Atunci cand ECU detecteaza presiune in filtru peste o anumita valoare si la o anumita temperatura, se declanseaza procesul de regenerare. Acest proces este realizat cu ajutorul unei pompe de combustibil si a unui injector suplimentar. Se injecteaza combustibil in scopul cresterii temperaturii in filtru, avand ca scop arderea funinginei si eliberarea ei prin sistemul de esapament.
3. fortata – intr-un service autorizat cu ajutorul unui computer prin care se initiaza manual procesul de regenerare;

Intretinerea filtrului de particule diesel DPF

Trebuie sa stiti, un filtru de particule nu se incarca numai de funingine. Probleme mai apar atunci cand un injector nu functioneaza in parametri ori sistemul turbo uzat sau defect. Filtrul DPF se incarca cu ulei ce provine din motor, necesitand curatare imediata.
Atentie!!!
Filtrele de particule se curata in anumite situatii dar numai de catre firme specializate. Elementul filtrant se poate distruge foarte usor de catre dumneavoastra. Cel mai bine, incercati sa il intretineti in mod corespunzator si sa ii prelungiti viata cat mai mult.

Incarcarea filtrului de particule cu molecule de carbon, depinde de:
-stilul de mers;
-unde circulati cu masina urban/exterior (in mediul urban se incarca mult mai repede);
-uzura motorului;
-calitatea combustibilului. Un combustibil cu un continut ridicat de sulf, produce mai multe particule decat unul cu mai putin sulf;
-presiunea pompei de injectie.

Despre autor

Popa Ciprian

Lasa un comentariu