Tractorul U 650 repus pe roti la Brasov

Tractorul U 650 reinviat ca pasarea Phoenix din cenusa, la Brasov. In ultima perioada cu totii ne-am dorit performante de la utilajele agricole dar nu am luat in calcul mentenanta lor. Romania a detinut capacitatea de a produce tractoare inainte de revolutie, utilaje agricole unde intretinerea era cat se poate de facila si fara prea mari eforturi financiare. Nu suntem naivi, stim cu totii ca erau depasite din punct de vedere moral: consum mare de carburant, piese de schimb de proasta calitate, nici un pic de confort pentru sofer(agricultor) etc.
Nu aveam cum sa facem fata concurentei cu o tehnologie deja invechita. Dar, ca tot timpul exista un dar, oamenii au nevoie si de altceva in functie de terenul pe care isi desfasoare activitatea si mai ales bugetul pe care il dispun pentru achizitii de utilaje cat si intretinerea lor.

Tractorul U 650 incepe sa se vanda pe piete din Asia si Africa

Astfel, o mana de oameni entuziasti fosti angajati ai uzinei Tractorul UTB condusi de Titus Serban, cu sprijinul unui om de afaceri arab, au demarat productia de tractoare U 650. Periplul lor in aceasta industrie a inceput in urma cu sase ani, odata cu productia de piese de schimb pentru U 650, in orasul prahovean Baicoi dar cu sediul administrativ in Brasov, unde societatea Tractorul U 650 isi desfasoara activitatea. Odata cu trecerea timpului, au aparut comenzi de tractoare dinspre piete din Africa si Asia. Cel mai recent contract a fost incheiat de firma brasoveana cu compania egipteana El Nasr Automotive Manufacturing Company. Partenerii africani au cerut de data asta doar piesele pentru tractoare, dorind sa le asambleze in Egipt.
Proprietarul companiei Tractorul U 650 Braşov, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, un om de afaceri din Arabia Saudita, spune ca primul lot de piese, pentru 25 de tractoare, va fi trimis în Egipt in urmatoarea luna. „Deocamdata am luat decizia sa trimitem componentele de aici si sa fie asamblate acolo, deoarece lira egipteana s-a devalorizat foarte mult in raport cu dolarul. Pretul unui tractor este de 20.000 de euro, iar pe piata egipteana este cerere foarte mare de tractoare U 650”, a explicat acesta.

Omul de afaceri spune ca in prezent compania se afla in cautare de ingineri ai fostei fabrici de tractoare din Brasov pentru a-i trimite in Egipt pentru a superviza asamblarea tractoarelor. „Se vorbeste de salarii bune, la care se ofera bonusuri de genul casa, masina, asigurari de sanatate. Nu ne deranjeaza nici daca sunt pensionari”, a precizat El Keleini. 60 de angajati in prezent Compania brasoveana a inaugurat in urma cu cativa ani o fabrica la Baicoi, unde are circa 60 de angajati. „Daca acest contract va continua, vom avea nevoie de cateva zeci de angajati. Noi am livrat deja in ultima luna peste 50 de tractoare U 650 in Sudan, urmand sa livram si tractoare U 825. Contractul cu Egiptul presupune livrarea de piese pentru asamblarea a 112 tractoare”, a mai spus omul de afaceri. Valoarea totala a contractului este de 2,2 milioane de euro. Compania brasoveana a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 2 milioane de lei. Pierderile s-au cifrat insa la 360.000 de lei.

Sursa: adevarul.ro

 

Despre autor

Popa Ciprian

Lasa un comentariu